Namun saat DIA mengkehendaki kita berjauhan, Kerana DIA menginginkan yang terbaik untuk hamba-hambaNYA yang lemah, Kerana DIA mengetahui tentang masa hadapan kita, Maka saat kita berselisih di jalanan, Kita pun tak akan menyedarinya. Dan itulah kehendak dan aturan Tuhan.

THE PENGIKUT

Saturday, March 23, 2013

Fakta : Asasi Undang Undang UiTM

In the name of Allah, the most merciful and powerful indeed

Malam ni, tiba tiba ada satu keinginan nak menaip pasal Asasi Undang Undang. Ekceli, aku nak bagi clear picture on what is Asasi Undang Undang dan cuba nak kikis stereotype stereotype pasal kursus ni yang selalu dicanang canangkan oleh ramai pihak. Aku agak ramai yang berminat dengan kursus ni tapi mungkin tak berani atas sebab skeptikal seperti kena baca banyak etc etc.


To those SPM leavers yang ada jugak bertanya pasal kursus ni, cuba baca setiap ayat dengan hati yang suci bersih. haha. Ada junior yang tanya, apa beza code PI005 dengan PI007? Sebenarnya, code PI005 adalah Asasi Undang Undang yang secara senangnya kita cakap, betul betul dah anak UiTM. Tak boleh lari mana.Untuk code ni, campus yang menawarkan kursus ni ialah Merbok, Kuantan dan Shah Alam. Meanwhile, untuk code PI007 pulak, course ni under Kementerian Pelajaran Malaysia yang mana feeder untuk faculty law untuk the other universities. Dalam kata lain, lepas habis Asasi Law, boleh la apply University lain pulak. Dan untuk code PI007 cuma terdapat dekat Campus Shah Alam. 

Untuk semester pertama, akan ada 7 mata pelajaran which is:

LAW012, LAW016, BEL313, BEL260, CTU085, LAW028 & CSC134

Bagi aku, subjek yang paling tough would be subjek CSC134 sebab soalan dia berkisar pasal computer dan aku sangatlah menyampah dengan benda benda macam ni. Maksud aku, the fak lah kan nak suruh hafal fungsi printer secara specific. puih. Dan hati hati jugak dengan subjek LAW016. walaupun nampak mudah, tapi untuk batch aku, ramai yang kena repeat paper ni tahu. 

Untuk semester kedua, subjek semakin susah dah susah. Masa pulak terasa semakin singkat. Sedih. Antara subjeknya ialah:

LAW039, LAW088, LAW II, LAW III, ECO099 , CTU086, BEL342 & BEL332

Untuk semester kedua, cuma ada enam paper final sebab subjek BEL which is English semua depends on class itself. Subjek paling tough mungkin LAW039 which is Psychology. Susah nak faham tabiat dengan peel manusia sebenarnya. haha. Subjek LAW III pun agak susah sebab kena hafal Contract law, Law of Tort dengan Criminal law. memang susah. 


By the way, ambik Asasi Undang Undang bukan bermakna you need to pursue dalam bidang law. Bagi aku, Asasi ni sesuai untuk kita kita yang dah rasa fed up dengan subjek science dengan math. Acah acah patah hati lah kan. Selain bidang law, kita jugak boleh pursue dalam Masscom, Finance, Marketing, Economic, Art and Design, Information Management, Kulinari, Perhotelan. TESL dan lain lain.

Untuk sambung Degree in Law pulak, requirements dia tinggi. Untuk code PI005, pointer kenalah above 3.0 dan MUET haruslah band4. untuk code PI007, pointer 3.5 and above dan MUET band4. 

Untuk lepasan SPM, anda takkan rugi kalau sambung dengan Asasi Undang Undang. Tak perlu pening pening dengan istilah sains dan formula mathematics. Cuma prepare minda kita untuk subjek membaca. 

P/s : Aku sekarang tengah dalam minggu study dan doakan yang aku dapat sambung Degree in Law. untuk backup plan, aku dah apply for Corp Admin, Law, Finance and Science Admin. Bismillah
Post a Comment
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...